Έργα της Σχολής του Μονάχου από τις συλλογές της Πινακοθήκης Γρηγοριάδη

126_1

 

 

 

 

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Για την έκθεση

   Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τη Σχολή του Μονάχου ένα συντηρητικό εικαστικό ρεύμα του τέλους του 19ου αιώνα. Εν πολλοίς έτσι είναι. Συνήθως το αντιπαραθέτουμε στη μεγάλη επανάσταση του μοντέρνου κινήματος που σε γενικές γραμμές το διαδέχθηκε. Όμως μέσα σε αυτήν τη συνήθεια ξεχνάμε το γεγονός ότι ένα εικαστικό ρεύμα εμφανίζεται ως απάντηση σε κάποιο προηγούμενο, με στόχο να το ανανεώσει ή τουλάχιστον να αποτελέσει κριτική σε αυτό. Έτσι έγινε και στο Μόναχο στα μέσα του 19ου αιώνα. Γιατί η Σχολή του Μονάχου ανανεώνει την ιστορική ζωγραφική του 18ου αιώνα προσδίδοντας στην ιστορική ακρίβεια του γεγονότος το θεατρικό πάθος και την τραγική χρωματικότητα. Ο Karl Theodor von Piloty που από το 1874 μέχρι το 1886, υπήρξε διευθυντής στην Ακαδημία του Μονάχου, ο μαθητής του Wilhelm Diez, καθηγητής από το 1872, ο Ludwig Löfftz, μαθητής του Diez, αποτέλεσαν τις κυρίαρχες μορφές της Ακαδημίας.

Η παρουσία των Ελλήνων καλλιτεχνών στο Μόναχο υπήρξε εμφατική. Ο Θεόδωρος  Βρυζάκης υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες ζωγράφους που φοίτησαν. Ακολούθησαν οι Βολονάκης, ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Γύζης, ο Ιακωβίδης, ο Συμεών Σαββίδης, ο Λεμπέσης και ο Βώκος (έργα των οποίων παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση). Από αυτούς ο Βολονάκης στράφηκε στη θαλασσογραφία, ενώ η έμφαση του Γύζη, του Λύτρα και του Ιακωβίδη δόθηκε στην ηθογραφική συνθήκη της ζωγραφικής. Στο ίδιο μήκος κινείται και ο Λεμπέσης μέσα από την τρυφερή απεικόνιση των ηθών και του καθημερινού τρόπου ζωής, ενώ ο Νικόλαος Βώκος αποτυπώνει τα παιδικά του υδραίικα βιώματα μέσα από τις νεκρές φύσεις με ψάρια.

Η επίδραση του Piloty πάνω στους Έλληνες ζωγράφους είναι εμφανής. Η θεματογραφική επιλογή ακολουθεί τους πάγιους κανόνες του μεγάλου δασκάλου. Ιστορικά γεγονότα μεγάλης τραγικότητας που αποδίδονται με μια ανάλογη θεατρικότητα και την αντίστοιχη χρήση του φωτός είναι ο τρόπος που σε μεγάλο βαθμό θα χρησιμοποιηθεί. Ο πρώιμος Νικηφόρος Λύτρας και ο Νικόλαος Γύζης την ίδια περίοδο θα ζωγραφίσουν με έναν ταυτόσημο τρόπο με αυτόν του δασκάλου Piloty. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρηθεί ότι και οι δύο αυτοί ζωγράφοι, στην ύστερή τους περίοδο, στρέφονται στον συμβολισμό κάνοντας ένα διακριτικό κλίναμεν από την Ακαδημία.

Ο Γιώργος Ιακωβίδης πλαισιώνει την ηθογραφική ζωγραφική του με παιδικές σκηνές, ένα στοιχείο που προυπήρχε στην παράδοση της Ακαδημίας, κυρίως όμως αποτέλεσε έναν τρόπο αφομοίωσης στην καθημερινή ζωή της Βαυαρίας. Αλλά στις προσωπογραφίες του είναι που θα παρουσιαστεί η μεγάλη παράδοση του Μονάχου. Η πιστή ρεαλιστική απεικόνιση των λεπτομερειών, η υψηλή τεχνική και κυρίως η θεατρική, ακόμα και στις προσωπογραφίες, χρήση του φωτός που εισάγεται σε μικρά σημεία της επιφάνειας δείχνουν τη μεγάλη παράδοση που ακολουθεί ο καλλιτέχνης.

Ο Συμεών Σαββίδης σπουδάζει  στην Ακαδημία με δασκάλους τον Γύζη, τον Löfftz και τον Diez. Εργάζεται στην Ακαδημία για πολλά χρόνια, κάνοντας όμως  αρκετά ταξίδια στην Μικρά Ασία ώστε να συγκεντρώσει υλικό για τα έργα του. Μόναχο και ανατολή συνδυάζονται αρμονικά στη ζωγραφική του. Ηθογραφικά, οριενταλιστικά στοιχεία παρουσιάζονται μέσα από την υψηλή γνώση του σχεδίου και του χρώματος.

 

Η παρουσίαση έργων από τη Σχολή του Μονάχου στην Πινακοθήκη Γρηγοριάδη επιδιώκει να αναδείξει εκλεκτικές συνάφειες και σχέσεις μεταξύ των καλλιτεχνών, αλλά κυρίως μέσα από αυτήν την παρουσίαση να αναδυθεί, έστω συνοπτικά, το κλίμα μιας σημαντικής στιγμής της ευρωπαϊκής ζωγραφικής.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Αλταμούρα, Βικάτου, Βολονάκη, Βώκου, Γύζη, Ιακωβίδη, Νικου Λύτρα, Πανταζή, Ράλλη, Σαββίδη.

 Εγκαίνια: Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20.00

Διάρκεια: Έως και Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017.

Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, Μαρίνου Αντύπα 18, Νέο Ηράκλειο.  Τηλέφωνο γραμματείας :210 – 2719744.

Στάση ΗΣΑΠ: Ν. Ηράκλειο.
www.pinakothiki.eu

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή  10.00- 15.00 και 18.00- 21.00.

        Σαββατοκύριακο: 11.00-14.00.

         Δευτέρα και Πέμπτη κλειστά.

       Είσοδος, όπως πάντα ελεύθερη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation