November 2019

You are browsing the site archives by month.

Έκθεση “Εξαιρέσεις: Όψεις του εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα”

 

47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην έκθεση “Εξαιρέσεις  Όψεις του Εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα”συγκεντρώνονται έργα της Συλλογής της Πινακοθήκης και σύνολα από σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες, με κεντρική μορφή τον Γιώργο Μπουζιάνη,  που εκπροσωπούν πράγματι “εξαιρέσεις” ως προς το ακαδημαϊκό κλίμα που επικρατεί στην ελληνική τέχνη τον 20ο αι. και ως προς τις επικρατούσες νεοτερικές τάσεις που χαρακτηρίζουν τη γενιά του ’30.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση Εξαιρέσεις, σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν ποτέ εκτεθεί μέχρι σήμερα στο σύνολό τους ή κάποια και καθόλου. Τα κυριότερα έχουν εκτεθεί μόνον αποσπασματικά, ως αριστουργήματα της Συλλογής της Πινακοθήκης, η οποία έχει πολύ νωρίς δώσει το λόγο σε σημαντικούς καλλιτέχνες για να προτείνουν και να συγκεντρώσουν τα έργα που ανήκουν στην πόλη των Αθηνών. Το 2018, στην έκθεση γύρω από τη θητεία του Παπαλουκά ως διευθυντή της Πινακοθήκης, παρουσιάστηκαν οι επιστολές με τις οποίες έδωσε αγώνα για να υποστηρίξει το έργο του Μπουζιάνη, του Παρθένη, του Βιτσώρη, και πολλών άλλων νεότερων καλλιτεχνών. Έτσι, βοήθησε καλλιτέχνες, στήριξε ομάδες και καλλιτεχνικές συντροφιές και ανοίχτηκε σε όλες τις εκφράσεις και εικαστικά μέσα, δίνοντας ίση βαρύτητα στους ζωγραφικούς πίνακες, τα σχέδια, τις υδατογραφίες, τα παστέλ, τα χαρακτικά, τα σκίτσα, τις καρικατούρες, κλπ.

Κεντρική μορφή της έκθεσης είναι ο Γιώργος Μπουζιάνης, που μαζί με τον χαράκτη Γιώργο Οικονομίδη, είναι οι μόνοι που είχαν άμεση σχέση με τις ομάδες του εξπρεσιονισμού στη Γερμανία και τη Γαλλία και η επιρροή του ανοίγει ένα κύκλο νεότερων καλλιτεχνών, που θα βρουν μέσα από τα έργα του Οικονόμου και του Τριανταφυλλίδη, δρόμους που τους απομακρύνουν από τις κυρίαρχες τάσεις του Παρισινού μοντερνισμού κι ανοίγονται σε εκφράσεις πιο ρεαλιστικές κι εκφραστικές. Πολλοί από αυτούς τους καλλιτέχνες είναι λίγο γνωστοί σε κοινό και κριτικούς, συνιστώντας πράγματι έναν κύκλο εξαιρέσεων τόσο μέσα από το έργο τους όσο και μέσα από τη στάση ζωής τους, μακριά από τη δημοσιότητα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών, οι οποίοι ανήκαν στην ομάδα Στάθμη, μεταξύ άλλων, εκτός του Γ. Μπουζιάνη, των Θ. Απάρτη, Α. Σώχου, Γ. Ζογγολόπουλου, Αγγ. Θεοδωρόπουλου, Γ. Μηταράκη, η Αγλ. Παππά, Τ. Ελευθεριάδη, Ο. Κανέλλη, Β. Σεμερτζίδη, Σπ. Παπαλουκά, Γ. Βακαλό, Γ. Σπυρόπουλου, Έρ. Φραντζισκάκη, Ελ. Ζογγολοπούλου.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει το ευρύ φάσμα της Συλλογής της Πινακοθήκης δήμου Αθηναίων, η οποία συνέλεξε με μεγάλη αυτονομία κάποιες ιδιαίτερες μορφές της Ελληνικής τέχνης και έδωσε το λόγο στις “εξαιρέσεις” πιο συχνά από ότι στους κανόνες, και στους ίδιους τους καλλιτέχνες από την ίδρυσή της, ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που εκφράζει το πνεύμα της.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο καλλιτεχνικός σύμβουλος της Πινακοθήκης, των Μουσείων και των Συλλογών του ΟΠΑΝΔΑ Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συμβολή της Κάλλης Πετροχείλου, εφόρου της Πινακοθήκης και του Κώστα Νικάκη, συντηρητή της συλλογής.

από 20/06 έως 06/01 ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, 210 3231841 Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Είσοδος ελεύθερη

https://www.artandlife.gr/

 

Πόζα/ Μοντέλο στο Εργαστήρι Τέχνης Ζωγραφίζω

18280137_431210497236238_292020492_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και την Τρίτη 19 Νοεμβρίου θα ποζάρει μοντέλο στο εργαστήρι μας για σχέδιο ή χρώμα,  από τις 6 έως τις 9 το βράδυ, το κόστος συμμετοχής  είναι 15 ευρώ (όσοι είναι ήδη μέλη η συμμετοχή είναι δωρεάν ). Σας περιμένουμε.

Σχέδια και μελέτες από ιδιωτικές συλλογές- Σπύρος Παπαλουκάς

0110_r_006

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση του

ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ

ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ  ΣΥΛΛΟΓΕΣ

στο Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου,
την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, στις 8.00 μ.μ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 200 σχέδια και μελέτες του Σπύρου Παπαλουκά  (1892–1957)από εννέα ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα καλύπτουν όλες σχεδόν τις περιόδους της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Τα σχέδια έχουν γίνει με μολύβι, με μελάνι και με χρωματιστά μολύβια. Επίσης υπάρχουν υδατογραφίες και τέμπερες σε χαρτί, καθώς και μερικές ελαιογραφίες σε χαρτί ή καμβά. Τα περισσότερα έργα απ’ όσα έχουν χρώμα είναι ανολοκλήρωτα ή αποτελούν μελέτες. Σπανίως σημειώνεται χρονολογία και πολύ λίγα έργα είναι υπογεγραμμένα, ενώ σε μερικά υπάρχουν μόνο τα αρχικά Σ.Π., γραμμένα συνήθως εκ των υστέρων.

Τα περισσότερα έργα δημοσιεύονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Από εκείνα που έχουν ήδη παρουσιαστεί σε παλαιότερες εκθέσεις, επιλέχθηκαν για την έκθεση λίγα ενδεικτικά, μεταξύ των οποίων και κάποια για τα οποία προτείνεται μια διαφορετική ταυτοποίηση. Κάποια σχέδια είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, μιας και μας προσφέρουν τη δυνατότητα να δούμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια τον τρόπο της εικαστικής σκέψης του ζωγράφου, καθώς και να γνωρίσουμε μέσα από αυτά, έστω εν μέρει, έργα που έμελλε να μείνουν ανολοκλήρωτα ή να μη γίνουν καθόλου. Μερικά αποτελούν προσχέδια για γνωστούς πίνακές του, σκίτσα φτιαγμένα γρήγορα, για να δει ο ζωγράφος πως θα διαμορφώσει μια σύνθεση ή μια παραγγελία, ή και σχεδιαστικές ή χρωματικές μελέτες για κάποια θεματογραφία που τον απασχολούσε, όπως για παράδειγμα οι βάρκες στην Πάρο ή στην Ύδρα. Μας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να γνωρίσουμε, όσο γίνεται, πλευρές της δημιουργίας του όχι ιδιαίτερα γνωστές, όπως η κατασκευή σκηνικών, η εικονογράφηση βιβλίων και η διακόσμηση χώρων. Ως προς τη θεματική τους, τα έργα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία: φοιτητικές σπουδές, Μικρασιατική Καταστροφή, νεκρές φύσεις, τοπία της Ύδρας, της Πάρου, του Παρνασσού, της περιοχής Κυπριάδου, σχέδια από τη διαμονή του στο Άγιον Όρος, θρησκευτικές συνθέσεις κ.α.

Για τις ανάγκες της προετοιμασίας της έκθεσης καταμετρήθηκαν και καταγράφηκαν περίπου 480 έργα. Το πλήρες αρχείο των καταγεγραμμένων έργων είναι προσβάσιμο μόνο σε ψηφιακή μορφή στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.miet.gr/collections/kallitexnika-arxeia-psifiakes-siloges/

Την έκθεση συνοδεύει ομότιτλη έκδοση με πλούσια εικονογράφηση, που περιλαμβάνει κείμενο του επιμελητή της έκθεσης Μάρκου Καμπάνη και νέο αναθεωρημένο Χρονολόγιο του ζωγράφου από την Κάτια Χανδρά.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Μάρκος Καμπάνης με τη βοήθεια της Κάτιας Χανδρά

Πληροφορίες: 210 3234 267, 210 5223 101 (ώρες λειτουργίας της έκθεσης)

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 – Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00 – 18.00

Πηγή: https://www.miet.gr/event-list/event-Sxedia-kai-meletes-apo-idiwtikes-sylloges