May 2016

You are browsing the site archives by month.

blog-logo-2

ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 

Λίγα λόγια για τα καλλιτεχνικά σχολεία

Στην Ελλάδα λειτουργούν τρία Καλλιτεχνικά Σχολεία (γυμνάσια & λύκεια) αυτά είναι το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα αττικής ,το Καλλιτεχνικό Σχολειό Ηρακλείου Κρήτης και το Καλλιτεχνικό Σχολειό Θεσσαλονίκης. τα σχολεία αυτού του τύπου ιδρύθηκαν με σκοπό τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση της παρεχόμενης γενικής παιδείας μέσα από την  καλλιέργεια  των δεξιοτήτων των μαθητών για τις τέχνες και την ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντός τους για αυτές. Στα σχολεία λειτουργούν οι εξής καλλιτεχνικές κατευθύνσεις: Εικαστικών Τεχνών, Θεάτρου – Κινηματογράφου, Χορού. Στην κατεύθυνση των Εικαστικών επιδιώκεται η ενίσχυση της δημιουργικότητας, της έκφρασης και του πειραματισμού με χρήση ποικίλων υλικών και μέσων. Στα εργαστήρια των σχολείων οι καλλιτέχνες-εκπαιδευτικοί εξοικειώνουν τους μαθητές με τις αισθητικές αξίες της τέχνης, ενισχύουν την ικανότητα τους να προσεγγίζουν το φυσικό ή δομημένο περιβάλλον, να διερωτώνται και να αναπτύσσουν κριτική στάση απέναντι σε ενέργειες που επηρεάζουν τη ζωή μας.

 Κάθε χρόνο, η εισαγωγή μαθητών στην Α Γυμνασίου γίνεται κατόπιν εξετάσεων. Συγκεκριμένα στην κατεύθυνση των εικαστικών τεχνών οι υποψήφιοι εξετάζονται στα παρακάτω θέματα.

1ο ΘΕΜΑ (διάρκεια 3 ώρες).Σχέδιο με χρώμα ή ασπρόμαυρο. Οι υποψήφιοι μαθητές εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου σχεδιάζουν/ζωγραφίζουν  πάνω σε ένα θέμα που θα τους δώσει η επιτροπή. Το χαρτί σχεδίου θα είναι διαστάσεων 30Χ50 εκ. και θα τους δοθούν περισσότερα από ένα. Τα χρώματα που μπορούν να έχουν μαζί τους είναι : υδατοχρώματα (τέμπερες, ακρυλικά χρώματα, ακουαρέλα) , χρώματα παστέλ, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, μολύβι, ΕΚΤΟΣ από λαδομπογιές (Ποσοστό επί του συνολικού βαθμού 80%)

2ο ΘΕΜΑ. (διάρκεια  1.00 ώρα).Γραπτή εξέταση: Οι υποψήφιοι μαθητές καλούνται στη συνέχεια να περιγράψουν σε ένα κείμενο (έως 200 λέξεων περίπου) το έργο τους ή και τις σκέψεις τους πάνω σ’ αυτό . (Ποσοστό επί του συνολικού βαθμού 20%)

το Τμήμα προετοιμασίας για το καλλιτεχνικό γυμνάσιο του εργαστηρίου ζωγραφίζω μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικού. Το μάθημα είναι τρίωρο και γίνεται μια φορά την εβδομάδα, οι μαθητές του τμήματος προετοιμάζονται στο Σχέδιο με χρώμα ή ασπρόμαυρο ενός θέματος.                          

Το μάθημα στοχεύει σε βασικούς άξονες.

  • σχέδιο, σύνθεση, σχεδιαστικές λύσεις και τεχνικές.
  • χρώμα , χρωματικές ασκήσεις.
  • Ανάλυση θέματος δηλ. Πως διαβάζουμε και αναπτύσσουμε το εκάστοτε θέμα.
  • Προσομοίωση σε συνθήκες εξετάσεων (ανάπτυξη θέματος χωρίς καθοδήγηση και χρονικός περιορισμός για την υλοποίηση του θέματος).
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων και προσωπικής έκφρασης.

 

Ωράριο εργαστηρίου την εβδομάδα της έκθεσης

EC09.tmp

 

 

 

 

 

 

 

Το εργαστηρι θα παραμείνει κλειστό την Τρίτη 31 Μαΐου, Τετάρτη 1 Ιουνίου, Πέμπτη 2 Ιουνίου ενώ την Παρασκευή 3 Ιουνίου θα είναι ανοιχτό μόνο για τα παιδικά τμήματα. Το Σάββατο 4 Ιουνίου το εργαστήρι λειτουργεί κανονικά. Σας περιμένουμε όλους στην έκθεση!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ / ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 2016

davinci_paintbrushes

 

 

 

 

 

 

Σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του εργαστηρίου μας που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα ‘Βίλα Στέλλα’

Διευθ: (Γαλήνης κ Σοφίας)

Διάρκεια έκθεσης:
2-5 Ιουνίου
2016

Ώρες έκθεσης: 6-9 μ.μ.

Πόζα/ Μοντέλο στο εργαστήρι τέχνης ζωγραφίζω

b0d202f8c641398da3da300ec01010b5-150x150

 

 

 

 

 

Την Τετάρτη 18 Μαΐου καθώς και την Τετάρτη  25 Μαΐου θα ποζάρει μοντέλο στο εργαστήρι μας για σχέδιο ή χρώμα, απο τις 6 εως τις 9 το βράδυ, το κόστος της καθε συμμετοχής για όλους (παλαιά και νέα μελή ) είναι 15 ευρώ, (εξαιρούνται της συμμετοχής όσοι παρακολουθούν το πλήρες πρόγραμμα ). Σας περιμένουμε.

Υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις της Α΄Γυμνασίου

site_borgek

 

 

 

 

 

Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Γραμματεία του Σχολείου (ώρες: 9:00′ – 13:00′) από τους ενδιαφερόμενους γονείς/κηδεμόνες με επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας, τις εξής ημέρες:

  • Μάιος 2016: 16, 18, 20, 23, 25, 27, 30
  • Ιούνιος 2016: 6, 10, 15,

Απαραίτητη η προσκόμιση φωτογραφίας ταυτότητας (μία για κάθε αίτηση) του υποψήφιου μαθητή.Ειδικά για την Κατεύθυνση του Χορού, απαραίτητη η προσκόμιση δύο ιατρικών βεβαιώσεων, μία από παθολόγο και μία από Ορθοπεδικό γιατρό, στις οποίες θα αναφέρεται η δυνατότητα φοίτησης των μαθητών στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο στην Κατεύθυνση Χορού.