Προετοιμασία για Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο

first pic
second pic
third pic
fourth pic
fifth pic
sixth pic

Προετοιμασία για Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο

Στην Ελλάδα λειτουργούν Καλλιτεχνικά Σχολεία (γυμνάσια και λύκεια) όπως το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα Αττικής ,το Καλλιτεχνικό Σχολειό Ηρακλείου Κρήτης και το Καλλιτεχνικό Σχολειό Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Σε μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικού
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ
Σχέδιο, σύνθεση, χρώμα, ανάλυση θέματος

Πρόγραμμα

Τα σχολεία αυτού του τύπου ιδρύθηκαν με σκοπό τον εμπλουτισμό και τη διεύρυνση της παρεχόμενης γενικής παιδείας μέσα από την καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών για τις τέχνες και την ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντός τους για αυτές. Στα σχολεία λειτουργούν οι εξής καλλιτεχνικές κατευθύνσεις: Εικαστικών Τεχνών, Θεάτρου - Κινηματογράφου, Χορού. Στην κατεύθυνση των Εικαστικών επιδιώκεται η ενίσχυση της δημιουργικότητας, της έκφρασης και του πειραματισμού με χρήση ποικίλων υλικών και μέσων. Στα εργαστήρια των σχολείων οι καλλιτέχνες-εκπαιδευτικοί εξοικειώνουν τους μαθητές με τις αισθητικές αξίες της τέχνης, ενισχύουν την ικανότητα τους να προσεγγίζουν το φυσικό ή δομημένο περιβάλλον, να διερωτώνται και να αναπτύσσουν κριτική στάση απέναντι σε ενέργειες που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Κάθε χρόνο, η εισαγωγή μαθητών στην Α Γυμνασίου γίνεται κατόπιν εξετάσεων. Συγκεκριμένα στην κατεύθυνση των εικαστικών τεχνών οι υποψήφιοι εξετάζονται στα παρακάτω θέματα:

  • 1ο ΘΕΜΑ (διάρκεια 3 ώρες). Σχέδιο με χρώμα ή ασπρόμαυρο. Οι υποψήφιοι μαθητές εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου σχεδιάζουν/ζωγραφίζουν πάνω σε ένα θέμα που θα τους δώσει η επιτροπή. Το χαρτί σχεδίου θα είναι διαστάσεων 30Χ50 εκ. και θα τους δοθούν περισσότερα από ένα. Τα χρώματα που μπορούν να έχουν μαζί τους είναι : υδατοχρώματα (τέμπερες, ακρυλικά χρώματα, ακουαρέλα) , χρώματα παστέλ, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, μολύβι, ΕΚΤΟΣ από λαδομπογιές (Ποσοστό επί του συνολικού βαθμού 80%)
  • 2ο ΘΕΜΑ (διάρκεια 1.00 ώρα). Γραπτή εξέταση: Οι υποψήφιοι μαθητές καλούνται στη συνέχεια να περιγράψουν σε ένα κείμενο (έως 200 λέξεων περίπου) το έργο τους ή και τις σκέψεις τους πάνω σ’ αυτό . (Ποσοστό επί του συνολικού βαθμού 20%)

Το Τμήμα προετοιμασίας για το καλλιτεχνικό γυμνάσιο του εργαστηρίου μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης δημοτικού. Το μάθημα είναι τρίωρο και γίνεται μια φορά την εβδομάδα, οι μαθητές του τμήματος προετοιμάζονται στο Σχέδιο με χρώμα ή ασπρόμαυρο ενός θέματος.

Το μάθημα στοχεύει στους εξής βασικούς άξονες:

  • Σχέδιο, σύνθεση, σχεδιαστικές λύσεις και τεχνικές.
  • Χρώμα, χρωματικές ασκήσεις.
  • Ανάλυση θέματος δηλαδή πως διαβάζουμε και αναπτύσσουμε το εκάστοτε θέμα.
  • Προσομοίωση σε συνθήκες εξετάσεων (ανάπτυξη θέματος χωρίς καθοδήγηση και χρονικός περιορισμός για την υλοποίηση του θέματος).
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων και προσωπικής έκφρασης.
Χρησιμοι συνδεσμοι

ΛΙΣΤΑ ΥΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

Εγγραφές

Εγγραφές γίνονται όλο το χρόνο και νέα τμήματα ξεκινάνε συνέχεια. Για το κόστος παρακολούθησης του τμήματος παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ